2011 ECO 3.5 Evap issue.

Discussion in 'General Discussions' started by Pity7700, Dec 19, 2017.

  1. Pity7700

    Pity7700 oh umm...uhh?

    Age:
    28
    Posts:
    7,894
    Likes Received:
    277
    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Flat rock Michigan
    hey everyone, hoping someone has come across a similar issue as this.

    2011 3.5, EVAP codes, P144c and P0443 have come up. Diagnosed it as a bad evap purge canister on top of engine, canister had constant vacuum with electrical connector unplugged. replaced canister, codes came back. thinking the issue is with more than 1 part. this new canister is operating properly.
     
  2. Roush PSD Interceptor

    Roush PSD Interceptor Straight Piped Diesel Staff Member

    Age:
    53
    Posts:
    9,396
    Likes Received:
    491
    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Ringgold, Georgia
    Haven't seen that one yet.

    Sent from my SM-G930P using Tapatalk
     
    Pity7700 likes this.
  3. Pity7700

    Pity7700 oh umm...uhh?

    Age:
    28
    Posts:
    7,894
    Likes Received:
    277
    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Flat rock Michigan
    That 443 code pertains to both the purge solenoid and vent valve. I'm thinking there's an issue with the vent valve. The purge valve was stuck open, it's working properly now that it was replaced.
     
  4. Roush PSD Interceptor

    Roush PSD Interceptor Straight Piped Diesel Staff Member

    Age:
    53
    Posts:
    9,396
    Likes Received:
    491
    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Ringgold, Georgia
    I see two hoses come off the Canister Purge Valve.
    Two Hoses on the Vapor Canister.

    I know the rubber is only 6 years old but
    could there be a vacuum leak in one of the hoses ?

    That would be my next thing, test hoses for vacuum leaks.
    You have a hand operated vacuum pump with gauge ?
    Visual inspection for cracked rubber ?
     

Share This Page