2012 xlt Explorer 4WD vibrating!

Discussion in 'Explorers - Expeditions - Excursions - Broncos -Es' started by Leo_Leo28a, Dec 13, 2017.

  1. Leo_Leo28a

    Leo_Leo28a Junior Member

    Age:
    47
    Posts:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2017
    Location:
    Aziziah
    I have a 2012 xlt vibrating on low and high speeds
    New Michelin tires with several alignments and many wheel balancing. But still vibrating...
    The car is out of warranty so eventually I have to hunt this issue my self.
    I’ve been trying to diagnose this issue since 2 years now but never nailed it.
    Driveline has been inspected several times and had no nick marks or loose parts.
    Ball joints and wheel bearings tested by experts and checked out ok.
    Cv axles taken apart and inspected also were in good shape.
    3 engine mounts physically inspected and were good too.

    Put the car on the lift and put in drive and watch the tires and there she goes wobbling staring 10-20mph.
    But could never pin point the cause of the wobble.
    On highway it becomes obvious @ 65-70mph.
    After that it disappears until 100-110mph.

    Checked the front and back end suspension and found zero play in any part.

    The vibration feels everywhere front to back that you can’t really tell exactly where to pin point a direction.
    This vehicle has seen better days in sand dunes and rough roads and got stock many times and had been pulled out of sand by several vehicles.

    Oh about taking it to the dealers, please don’t ask me, dealer knowledge is just a disaster! With their parts cannon trial and error on your pocket OfCourse.

    Any ideas or directions what to look for..?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Roush PSD Interceptor

    Roush PSD Interceptor Straight Piped Diesel Staff Member

    Age:
    53
    Posts:
    9,387
    Likes Received:
    491
    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Ringgold, Georgia
    Makes no sense when
    everything possible has been
    checked or tested.

    You say on the lift you can see it start wobbling ?
    Very perplexing !



    Sent from my SM-G930P using Tapatalk
     
  3. iowaredneck

    iowaredneck Administrator Staff Member

    Posts:
    21,323
    Likes Received:
    101
    Joined:
    Dec 1, 2010
    Location:
    Iowa
    Bent axle?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. Leo_Leo28a

    Leo_Leo28a Junior Member

    Age:
    47
    Posts:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2017
    Location:
    Aziziah
    Front Axles have been tested for runout in a specialist machine shop and checked out ok.
    But not yet done the back ones.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  5. Leo_Leo28a

    Leo_Leo28a Junior Member

    Age:
    47
    Posts:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Dec 12, 2017
    Location:
    Aziziah
    Yup yup see and feel it too.

    My own suspicion is roaring around 2 things:
    Tranny or rear diff.
    These are my only left rotating options which I really hate to take apart.
    I just hate the whole car now and fed up with it.

    I would appreciate it if anyone who came across same experience shares ideas & possible solutions. Thank you



    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Last edited: Dec 17, 2017
  6. Roush PSD Interceptor

    Roush PSD Interceptor Straight Piped Diesel Staff Member

    Age:
    53
    Posts:
    9,387
    Likes Received:
    491
    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Ringgold, Georgia
    We just started our Explorer journey.
    2013 3.5L Police Interceptor Utility. It's a couple pages back in the Lounge-What are you doing today?

    Sent from my SM-G930P using Tapatalk
     
  7. Tjco

    Tjco Junior Member

    Age:
    37
    Posts:
    10
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Mar 4, 2012
    Location:
    Saskatchewab
    I know this is an old thread and u might have already found the problem but check the tpm sensors. My Navi was doing the same thing. Found it after a year of looking for the problem when we put new tires on. The sensors are on a band around the rim. Band breaks and it starts to bounce around in there


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Roush PSD Interceptor likes this.

Share This Page