E40D Woes

Discussion in 'General Discussions' started by JoabRynere, Jan 5, 2021.

  1. JoabRynere

    JoabRynere Junior Member

    Age:
    39
    Posts:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 5, 2021
    Location:
    Ozark AL
    So, I have a bit of an odd issue with my transmission.
    It seems to operate normally for a few miles, then I will only have third gear. I can manually shift it into second, but if I put it into first... I still only have second. I also don’t have fourth gear when it starts acting up. So when I take off from a stop, i need to have it in second gear, and when I get up to speed, I manually shift it into drive to go into third. Come to the next light, I manually shift it back down into second.
    Any ideas what might be causing it? The fluid isn’t burnt, or dark.
    It is a “new” rebuilt transmission, it started acting up about 1500 miles after install.
    My uneducated guess is that the transmission lines still had gunk or debris in them when I put them back on, and it’s gummed up the valve body, but chances are that’s wishful thinking. Plus a transmission fluid change did nothing to help.
    So, any better thoughts?
    Truck is a 1993 F-150 XLT 4x4 5.0 E40D


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. Roush PSD Interceptor

    Roush PSD Interceptor Straight Piped Diesel Staff Member

    Age:
    55
    Posts:
    9,766
    Likes Received:
    544
    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    Ringgold, Georgia
    Hope you received a warranty.

    Shift solenoids - modules.
    Could be a myriad of things inside the internals.

    Get it back to the builder unless you plan to bench diagnose/fix it yourself.
     

Share This Page